top of page

Tips: Guide till Högskoleprovet

  • Albin J.
  • 30 nov. 2024
  • 5 min läsning

Introduktion:

Högskoleprovet är ett nationellt urvalsprov som används för antagning till universitet och högskola i Sverige. Varje år skriver tiotusentals människor, i alla möjliga åldrar, provet. Den äldsta har varit 93 år vid provtillfället och den yngsta bara 10 år. Högskoleprovet möjliggör en alternativ väg för just dig att komma in på den utbildning du vill, oavsett hur dina gymnasiebetyg eller ditt folkhögskoleomdöme ser ut. Högskoleprovet arrangeras två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten och alla över 18 år har möjlighet att anmäla sig till provet. Provet består av en kvantitativ del och en verbal del. Den kvantitativa delen testar olika aspekter av dina matematiska kunskaper och den verbala delen testar dina språkliga färdigheter.


Efter att jag nu har skrivit högskoleprovet tre gånger och också höjt mitt resultat substantiellt varje gång, har jag skapat en guide för dig som ska skriva provet. Guiden är uppdelad i flera delar, beroende på hur höga ambitioner du har. Guiden kan appliceras på alla, oavsett utgångspunkt; det spelar alltså ingen roll om du har skrivit högskoleprovet förut eller vilken nivå du för tillfället ligger på. Guiden syftar till att öka ditt resultat så mycket som möjligt oavsett vilka förutsättningar du besitter.


Guide:

Del I – Det mest grundläggande, för dig som vill maximera resultatet med liten ansträngning

  • Var redo och ha koll

Ögna igenom ett gammalt prov (länk (Öva inför högskoleprovet) för att få ett hum om vad som komma skall. Du slipper bli överraskad när du väl ska skriva provet.

Se även till att du har koll på hur schemat för provdagen ser ut och att du har med dig allt du behöver. Detta inkluderar förtäring, såsom mat, dryck och snacks, men också adekvat provmaterial (det finns t.ex. regler om vilken typ av pennor som är tillåtna o.s.v.).


  • Prioriteringar och gissningar

Alla frågor är flervalsfrågor med 4–5 svarsalternativ och är värda 1 poäng vardera. Provet går också på tid och du har drygt en minut på dig för varje fråga. Detta innebär att du i första hand bör prioritera din tid till de frågor som du har goda förutsättningar att svara rätt på, även om det tar lite längre tid. Viktigt att komma ihåg är dock att det aldrig är värt att lägga för lång tid på en enskild fråga.

I vissa fall kan du inte räkna ut eller veta det exakta svaret men ändå göra en kvalificerad gissning. I dessa fall är uteslutningsmetoden fördelaktig att tillämpa. För varje uteslutet svarsalternativ ökar sannolikheten att gissa rätt avsevärt. Med största sannolikhet kommer du dock att stöta på frågor där du inte har någon aning om vilket svarsalternativ som är det rätta. På dessa frågor bör du utesluta det svarsalternativ som avviker som mest från de övriga. Detta eftersom det rätta svarsalternativet ofta är väldigt likt åtminstone ett av de andra. Sannolikheten att det mest avvikande svarsalternativet är det rätta är alltså låg. I övrigt bör du gissa så snabbt som möjligt på dessa frågor för att spara tid till förmån för de frågor som du faktiskt kan lösa.


  • Skriv provet minst två gånger

Om du "testskriver" provet en gång så kommer det att ge dig flera fördelar när du väl ska skriva det för andra gången. Du får en grundläggande förståelse för hur provet är utformat, hur de olika delarna ser ut och hur mycket tid du ungefär har på dig för varje del. Du vet också hur det känns och har koll på strukturen runt omkring hela provdagen.


Del II – För dig som är beredd att införa vanor och studera inför högskoleprovet

  • Öva på gamla högskoleprov och sätt upp en plan

Gamla högskoleprov finns att tillgå gratis på Öva inför högskoleprovet. Skriv ut och öva på dessa (helst på tid) och felanalysera sedan. Du får snabbt en bild av hur du ligger till i de olika delmomenten och du vet vilka starka respektive svaga sidor du har. För varje prov blir du också bättre och kan enkelt se din utveckling över tid i de olika delarna.


  • Läsning

Läsning kommer att förbättra ditt resultat i samtliga av det verbala provets delmoment. Inför en läsrutin, läs något som intresserar dig, det kan vara böcker eller artiklar, företrädesvis bägge.


  • Repetera och bli säker på grundläggande matte

Då digitala hjälpmedel som miniräknare är otillåtet har man stor nytta av att kunna multiplikationstabellerna utantill, vara säker på hur man ställer upp stora tal och kort division.


  • Skriv provet så många gånger som möjligt

Det är aldrig till din nackdel att du har skrivit högskoleprovet. Det är endast ditt bästa resultat som kommer att räknas så låt dig inte begränsas av rädsla. När du väl känner dig redo och ska skriva "på riktigt" kommer du inte ångra att du gjort det förut.


Del III – För dig som strävar efter att få alla rätt:

Att få alla rätt på högskoleprovet är väldigt svårt, faktum är att endast ett tiotal av de nästan två miljoner personer som genom åren skrivit provet lyckats med denna bedrift. Det finns inget egenvärde i att få exakt alla rätt men för att få en plats på vissa av de mest attraktiva utbildningarna i Sverige krävs det att man har svarat rätt på de absolut flesta frågorna. För att lyckas med detta är det nödvändigt att man åtminstone strävar efter ett perfekt resultat, då lämnar man utrymme för att få några slarvfel och kan ändå nå sitt målresultat.


  • Repetera matte 2b kursen och träna extra på de kapitel du har svårt för

Matematiken som förekommer på högskoleprovet bygger på E-uppgifterna (nivå 1) i matte 2b kursen. För att bemästra högskoleprovets kvantitativa del kan det därför vara till stort gagn att repetera denna kurs.


  • Memorera ordlistor

Att läsa artiklar och böcker i all ära, men om man har för avsikt att spika orddelen på högskoleprovets verbala del krävs det att du dessutom hårdtränar ordlistor och memorerar synonymer. Till att börja med kan man memorera alla ord som förekommit på tidigare högskoleprov (då dessa har en tendens att återkommande dyka upp). Det finns flera digitala tjänster som tillhandahåller relevanta ordlistor gratis.


  • Läsning

För optimal förberedelse inför högskoleprovets läsförståelse-del räcker det inte med att läsa böcker eller artiklar som du finner intressanta. Du behöver öva dig på att läsa avancerade texter av akademisk art. Vanliga teman är samhälle, ekonomi, medicin, lingvistik, naturvetenskap, juridik och pedagogik. På biblioteket kan man låna diverse facktidskrifter om dessa ämnen gratis, varav de flesta också finns nätbaserade, dock ofta med begränsad gratis tillgänglighet.

Det är också bra att läsa tidningar/artiklar/böcker på engelska för att kunna bemästra det verbala provets engelska-del. De engelska texterna är i regel mindre komplicerade än de svenska, därför är det inte lika viktigt vad man läser för något, så länge det är på engelska räcker det.


  • Professionell hjälp

Det finns idag flera hemsidor som samlar information om och erbjuder olika typer av tjänster för övning inför högskoleprovet. Man behöver i regel betala för att nyttja dessa fullt ut men ofta kommer de med en gratisversion också. Det finns också livekurser om man föredrar det. Huruvida det är värt att investera i professionell hjälp får man avgöra själv. För den hängivne finns i princip all viktig information att hitta på internet gratis, men värdet av att ha allt samlat på ett och samma ställe ska inte underskattas.


  • Öva på gamla högskoleprov

Skriv ut och öva intensivt på gamla högskoleprov, företrädesvis den snaraste tiden före det faktiska provet när du redan har övat på alla enskilda delar var för sig. Felanalysera och öva extra på det som du har svårt för. Simulera så snarlika skrivningar som det riktiga provet som möjligt för att bygga upp en känsla av självförtroende och vana när du väl ska skriva på riktigt.


Lycka till!

bottom of page